Οι πολωτικοί φακοί αποτελούν μία τεχνολογία φακών που μπλοκάρουν την αντηλιά που δημιουργείται από τις αντανακλώμενες ηλιακές ακτίνες από τις διάφορες λείες επιφάνειες, όπως η θάλασσα, η αμμουδιά, τα αυτοκίνητα, τα τζάμια σπιτιών κ.α.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει, θα κάνουμε μία απλή αναφορά στον μηχανισμό του πολωμένου φωτός.

Το ηλιακό φως διασκορπίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και καθώς πέφτει πάνω σε λείες επιφάνειες, αντανακλάται προς διάφορες κατευθύνσεις. Η οριζόντια αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων είναι πιο ομοιόμορφη με εντονότερη φωτεινότητα και λέγεται πολωμένο φως. Είναι αυτό που δημιουργεί την λεγόμενη αντηλιά, η οποία μας επηρεάζει όταν για παράδειγμα είμαστε στην θάλασσα ή οδηγούμε αυτοκίνητο και η άσφαλτος γυαλίζει.

Οι κάθετες αντανακλώμενες ακτίνες του ηλιακού φωτός είναι αυτές που δεν ενοχλούν στα μάτια και καθώς συνυπάρχουν με τις οριζόντιες, έχουμε την αίσθηση του θάμβους και της μειωμένης αντίθεσης (contrast).

Οι πολωτικοί φακοί επιτρέπουν να περάσουν μόνο οι κάθετες ακτίνες του ηλιακού φωτός και μπλοκάρουν τις ενοχλητικές οριζόντιες.

 

Υπάρχουν σε γενικές γραμμές δύο τύποι πολωτικών φακών για χρήση σε γυαλιά ηλίου.

  • Ο πιο διαδεδομένος και οικονομικότερος τύπος φακών είναι αυτός όπου μία πολωτική μεμβράνη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιφάνειες φακών, κολλημένες μεταξύ τους για να προστατεύουν την μεμβράνη. Στις καλές ποιότητες τέτοιων φακών, το ποσοστό ανακλώμενου φωτός που κόβεται φτάνει έως και το 99% και δίνει ξεκούραστη, άνετη και διαυγή όραση, με αυξημένη αντίθεση (contrast). Αυτοί οι φακοί δεν έχουν την δυνατότητα ενσωμάτωσης της συνταγής γυαλιών οράσεως
  • Οι πιο εξελιγμένες μορφές πολωτικών φακών είναι αυτές υπό μορφή φίλτρου. Πολλές επώνυμες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία και την ενσωματώνουν σε μονοεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς προηγμένης τεχνολογίας και έτσι προσφέρουν λύσεις πολωτικών γυαλιών οράσεως. Αυτές οι λύσεις είναι σαφώς πιο ακριβές αλλά και πιο αποτελεσματικές, καθώς μπορούν να εξαλείψουν στο 100% τις οριζόντιες ανακλώμενες ηλιακές ακτίνες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε την λειτουργία των πολωτικών φακών από την απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η προστασία από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες (κυρίως UV-A και UV-B) επιτυγχάνεται από την ποιότητα του υλικού των φακών (πάχος, χρώμα, οπτικές ιδιότητες). Η λειτουργία των πολωτικών φακών είναι ένα επιπλέον προτέρημα που βοηθάει και συμβάλλει στην ποιοτικότερη και πιο ξεκούραστη διαυγή όραση, όπως αναλύσαμε παραπάνω.

Μολονότι οι πολωτικοί φακοί παρέχουν βελτιωμένη όραση, αυξημένο contrast και καλύτερη αντίληψη χρωμάτων στην οδήγηση, στην θάλασσα, στην άθληση και γενικά σε συνθήκες αυξημένης ηλιοφάνειας, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία, όπως στις οθόνες υγρών κρυστάλλων (κινητά τηλέφωνα, tablets, οθόνες υπολογιστών, ATM, οθόνες αυτοκινήτου).

Στον Οπτικό Οίκο Βαρδαβάς, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των πολωτικών φακών και συνεργαζόμαστε με όλες τις επώνυμες εταιρείες ώστε να σας προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα βάσει των αναγκών σας.

%Μ %Η, %Ε — e-Vardavas Admin