Γενικά

Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες όρασης ενός πρεσβύωπα, δηλαδή ενός ατόμου που αντιμετωπίζει δυσκολία στην κοντινή όραση. Χρησιμοποιώντας τα πολυεστιακά γυαλιά, ο χρήστης μπορεί να βλέπει μακριά, κοντά, αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες αποστάσεις, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με ένα μεμονωμένο ζευγάρι γυαλιών (μόνο μακρινό ή μόνο κοντινό). Επιπλέον, οι πολυεστιακοί φακοί συμπεριλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις πιθανών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία) που έχει ο χρήστης βάσει της οφθαλμολογικής του συνταγής.

Τα πολυεστιακά γυαλιά λειτουργούν ως εξής: Η διοπτρική ισχύς του φακού αλλάζει σταδιακά και ομαλά από το άνω μέρος του (όπου βρίσκεται η μακρινή εστία) προς τα κάτω (όπου βρίσκεται η κοντινή εστία), προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλεια όραση και στις ενδιάμεσες αποστάσεις (για παράδειγμα, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, εργασία γραφείου, οδήγηση κ.τ.λ.). Συνεπώς, ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα να βλέπει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις, χωρίς να ταλαιπωρείται με πολλά ζευγάρια γυαλιών (μακρινά, κοντινά, ενδιάμεσα).


Εμφάνιση της πρεσβυωπίας και χρήση των πολυεστιακών γυαλιών

Τα πολυεστιακά γυαλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία που ξεκινάει η πρεσβυωπία (μετά την ηλικία των 40 ετών). Να σημειώσουμε εδώ ότι με τον όρο πρεσβυωπία εννοούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ασθενής στο διάβασμα εξαιτίας των μεταβολών στη σύσταση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού λόγω ηλικίας. Όλοι οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 40 ετών, έχουν ανάγκη γυαλιών πρεσβυωπίας, μηδενός εξαιρουμένου.

Η κάλυψη της ανάγκης αυτής μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Με ένα μεμονωμένο ζευγάρι κοντινών γυαλιών.
  • Με διπλοεστιακά γυαλιά (κοντινά και μακρινά)
  • Με πολυεστιακά γυαλιά (μακρινά, ενδιάμεσα και κοντινά)

Με το μεμονωμένο «κοντινό» ζευγάρι, ο πρεσβύωπας καλύπτεται καθαρά και μόνο η ανάγκη για διάβασμα σε κοντινή απόσταση, έχοντας δυσκολία εστίασης στις υπόλοιπες αποστάσεις (μεσαία και μακρινή). Όσον αφορά τα διπλοεστιακά γυαλιά, καλύπτονται οι ανάγκες για κοντινή και μακρινή απόσταση. Τέλος, με τα πολυεστιακά γυαλιά, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βλέπει ευκρινώς σε όλες τις αποστάσεις (κοντινή, μακρινή και μεσαία) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.


Πολυεστιακά γυαλιά και πολυεστιακοί φακοί

Τα πρώτα πολυεστιακά γυαλιά έκαναν την εμφάνιση τους το 1959. Ο σχεδιασμός τους (διευρυμένα οπτικά πεδία) διέφερε σημαντικά σε σχέση με τα σύγχρονα πολυεστιακά γυαλιά, τα οποία χάρη στην ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Οι σύγχρονοι πολυεστιακοί φακοί τελευταίας γενιάς διαθέτουν εξελιγμένο σχεδιασμό με αποτέλεσμα να εξαλείφουν τις εκτροπές και να περιορίζουν τις παραμορφώσεις. Επιπλέον, με τις αντιανακλαστικές τους επιστρώσεις, προστατεύουν από τις ακτινοβολίες UVA και UVB, οι οποίες είναι βλαβερές για τα μάτια και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις, όπως πρόωρο καταρράκτη, ωχροπάθειες κ.α..

Οι πολυεστιακοί φακοί διατίθενται σε ευρεία γκάμα τύπων, τιμών και δεικτών διαθλάσεως (για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε υψηλές αμετρωπίες) ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Εκτός από λευκοί, οι φακοί μπορεί να είναι φωτοχρωμικοί, δηλαδή να σκουραίνουν (έως και 85%) σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με την ηλιοφάνεια, παραμένοντας, ωστόσο, εντελώς λευκοί σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, διατίθενται πολυεστιακοί φακοί ηλίου σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και επιστρώσεων για όσους επιθυμούν 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Ο οπτικός – οπτομέτρης είναι ο ειδικός εκείνος που με τις γνώσεις και την εμπειρία του, θα υποδείξει το σωστό τύπο πολυεστιακού φακού βάσει των αναγκών σας ώστε να έχετε τη βέλτιστη δυνατή όραση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία, ο οπτικός θα πρέπει να γνωρίζει τις συνήθειες καθώς επίσης και την καθημερινότητά σας. Κάθε άνθρωπος επιλέγει τον κατάλληλο τύπο πολυεστιακών γυαλιών βάσει της δικής του οπτικής συμπεριφοράς και μόνο.


Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία των πολυεστιακών γυαλιών είναι:

  • Η σωστή συνταγή του οφθαλμιάτρου.
  • Οι ακριβείς μετρήσεις του οπτικού (ύψη, διακορική απόσταση, σωστή κλίση του σκελετού, παντοσκοπική γωνία κ.τ.λ.).
  • Η επιλογή του κατάλληλου σκελετού ανάλογα με την αμετρωπία και την κατατομή του προσώπου.
  • Η σωστή εφαρμογή των γυαλιών από τον οπτικό στο πρόσωπο του χρήστη κατά την παραλαβή τους.
  • Η λεπτομερής και σωστή ενημέρωση του πελάτη από τον οπτικό για την άμεση προσαρμογή του στα πολυεστιακά γυαλιά.
  • Η εξοικείωση του χρήστη με τα πολυεστιακά γυαλιά φορώντας τα και ακολουθώντας τις οδηγίες του οπτικού – οπτομέτρη.