• Κέντρο πολυεστιακών γυαλιών

 

Ο Οπτικός Οίκος Βαρδαβάς εκτός από ένα οπτικό κατάστημα με μακροχόνια ιστορία, αποτελεί και πρότυπο Κέντρο Πολυεστιακών Γυαλιών χάρη στην τεράστια εμπειρία μας και επιστημονική γνώση πάνω στην κατασκευή πολυεστικών γυαλιών τα τελευταία 45 χρόνια.

 

Τα πολυεστιακά γυαλιά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως εμφανίζουν πρεσβυωπία με το πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για το είδος γυαλιών που καθιστά την όρασή μας και, φυσικά, τη ζωή μας, πιο εύκολη μετά την ηλικία των 40 ετών.

Κατά καιρούς, στο κατάστημά μας (Ακαδημίας 18) έρχονται πελάτες οι οποίοι είναι αρνητικοί απέναντι στην αγορά πολυεστιακών γυαλιών είτε επειδή έχουν ακούσει σχετικά, είτε επειδή έχουν βιώσει προσωπικά δυσκολίες στην προσαρμογή του συγκεκριμένου είδους γυαλιών. Σας πληροφορούμε πώς όλα αυτά αποτελούν μύθους.

Μέσα από την ενότητα αυτή, η οποία προέκυψε από την ανάγκη μας να μοιραστούμε μαζί σας τη βαθύτατη γνώση μας πάνω σε όλα τα είδη γυαλιών και την ειδίκευσή μας στα πολυεστιακά γυαλιά, θα σας παρουσιάσουμε:

 • Τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα πολυεστιακά γυαλιά.
 • Τις ανάγκες που καλύπτουν και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
 • Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τα πολυεστιακά γυαλιά.

Εδώ, οι δυνητικοί χρήστες πολυεστιακών γυαλιών καθώς επίσης και όσοι τα χρησιμοποιούν ήδη, έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά.

 

Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε κατασκευάσει πάνω από 30.000 πολυεστιακά γυαλιά στο κατάστημά μας στην οδό Ακαδημίας 18, με απόλυτη επιτυχία. Έχοντας βεβαιότητα για το ιδανικό αποτέλεσμα, εγγυόμαστε ακόμη και με επιστροφή χρημάτων ή, εναλλακτικά, την κατασκευή καινούριων μεμονωμένων γυαλιών στην περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν συνηθίσει τα πολυεστιακά γυαλιά του -κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στον Οπτικό Οίκο Βαρδαβάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τους πελάτες μας, εντός και εκτός Αθηνών αλλά κι εντός και εκτός Ελλάδας, διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο επίσης που όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε στην κορυφή των προτιμήσεων για τα πολυεστιακά γυαλιά -και όχι μόνο.

Ο Οπτικός Οίκος Βαρδαβάς στέκεται πάντα δίπλα σας με σεβασμό, επαγγελματισμό, γνώση και επιμονή για το τέλειο αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μένετε πάντα απόλυτα ικανοποιημένοι!

 

 • Τι είναι τα πολυεστικά γυαλιά

Γενικά

Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες όρασης ενός πρεσβύωπα, δηλαδή ενός ατόμου που αντιμετωπίζει δυσκολία στην κοντινή όραση. Χρησιμοποιώντας τα πολυεστιακά γυαλιά, ο χρήστης μπορεί να βλέπει μακριά, κοντά, αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες αποστάσεις, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με ένα μεμονωμένο ζευγάρι γυαλιών (μόνο μακρινό ή μόνο κοντινό). Επιπλέον, οι πολυεστιακοί φακοί συμπεριλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις πιθανών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία) που έχει ο χρήστης βάσει της οφθαλμολογικής του συνταγής.

Τα πολυεστιακά γυαλιά λειτουργούν ως εξής: Η διοπτρική ισχύς του φακού αλλάζει σταδιακά και ομαλά από το άνω μέρος του (όπου βρίσκεται η μακρινή εστία) προς τα κάτω (όπου βρίσκεται η κοντινή εστία), προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλεια όραση και στις ενδιάμεσες αποστάσεις (για παράδειγμα, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, εργασία γραφείου, οδήγηση κ.τ.λ.). Συνεπώς, ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα να βλέπει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις, χωρίς να ταλαιπωρείται με πολλά ζευγάρια γυαλιών (μακρινά, κοντινά, ενδιάμεσα).

 

Εμφάνιση της πρεσβυωπίας και χρήση των πολυεστιακών γυαλιών

Τα πολυεστιακά γυαλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία που ξεκινάει η πρεσβυωπία (μετά την ηλικία των 40 ετών). Να σημειώσουμε εδώ ότι με τον όρο πρεσβυωπία εννοούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ασθενής στο διάβασμα εξαιτίας των μεταβολών στη σύσταση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού λόγω ηλικίας. Όλοι οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 40 ετών, έχουν ανάγκη γυαλιών πρεσβυωπίας, μηδενός εξαιρουμένου.

Η κάλυψη της ανάγκης αυτής μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

 • Με ένα μεμονωμένο ζευγάρι κοντινών γυαλιών.
 • Με διπλοεστιακά γυαλιά (κοντινά και μακρινά)
 • Με πολυεστιακά γυαλιά (μακρινά, ενδιάμεσα και κοντινά)

Με το μεμονωμένο «κοντινό» ζευγάρι, ο πρεσβύωπας καλύπτεται καθαρά και μόνο η ανάγκη για διάβασμα σε κοντινή απόσταση, έχοντας δυσκολία εστίασης στις υπόλοιπες αποστάσεις (μεσαία και μακρινή). Όσον αφορά τα διπλοεστιακά γυαλιά, καλύπτονται οι ανάγκες για κοντινή και μακρινή απόσταση. Τέλος, με τα πολυεστιακά γυαλιά, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βλέπει ευκρινώς σε όλες τις αποστάσεις (κοντινή, μακρινή και μεσαία) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

Πολυεστιακά γυαλιά και πολυεστιακοί φακοί

Τα πρώτα πολυεστιακά γυαλιά έκαναν την εμφάνιση τους το 1959. Ο σχεδιασμός τους (διευρυμένα οπτικά πεδία) διέφερε σημαντικά σε σχέση με τα σύγχρονα πολυεστιακά γυαλιά, τα οποία χάρη στην ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Οι σύγχρονοι πολυεστιακοί φακοί τελευταίας γενιάς διαθέτουν εξελιγμένο σχεδιασμό με αποτέλεσμα να εξαλείφουν τις εκτροπές και να περιορίζουν τις παραμορφώσεις. Επιπλέον, με τις αντιανακλαστικές τους επιστρώσεις, προστατεύουν από τις ακτινοβολίες UVA και UVB, οι οποίες είναι βλαβερές για τα μάτια και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις, όπως πρόωρο καταρράκτη, ωχροπάθειες κ.α..

Οι πολυεστιακοί φακοί διατίθενται σε ευρεία γκάμα τύπων, τιμών και δεικτών διαθλάσεως (για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε υψηλές αμετρωπίες) ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Εκτός από λευκοί, οι φακοί μπορεί να είναι φωτοχρωμικοί, δηλαδή να σκουραίνουν (έως και 85%) σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με την ηλιοφάνεια, παραμένοντας, ωστόσο, εντελώς λευκοί σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, διατίθενται πολυεστιακοί φακοί ηλίου σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και επιστρώσεων για όσους επιθυμούν 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Ο οπτικός – οπτομέτρης είναι ο ειδικός εκείνος που με τις γνώσεις και την εμπειρία του, θα υποδείξει το σωστό τύπο πολυεστιακού φακού βάσει των αναγκών σας ώστε να έχετε τη βέλτιστη δυνατή όραση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία, ο οπτικός θα πρέπει να γνωρίζει τις συνήθειες καθώς επίσης και την καθημερινότητά σας. Κάθε άνθρωπος επιλέγει τον κατάλληλο τύπο πολυεστιακών γυαλιών βάσει της δικής του οπτικής συμπεριφοράς και μόνο.

 

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία των πολυεστιακών γυαλιών είναι:

 • Η σωστή συνταγή του οφθαλμιάτρου.
 • Οι ακριβείς μετρήσεις του οπτικού (ύψη, διακορική απόσταση, σωστή κλίση του σκελετού, παντοσκοπική γωνία κ.τ.λ.).
 • Η επιλογή του κατάλληλου σκελετού ανάλογα με την αμετρωπία και την κατατομή του προσώπου.
 • Η σωστή εφαρμογή των γυαλιών από τον οπτικό στο πρόσωπο του χρήστη κατά την παραλαβή τους.
 • Η λεπτομερής και σωστή ενημέρωση του πελάτη από τον οπτικό για την άμεση προσαρμογή του στα πολυεστιακά γυαλιά.
 • Η εξοικείωση του χρήστη με τα πολυεστιακά γυαλιά φορώντας τα και ακολουθώντας τις οδηγίες του οπτικού – οπτομέτρη.

 

 

 

 

 • Συχνές ερωτήσεις για τα πολυεστιακά

 

Γιατί να προτιμήσω τα πολυεστιακά από τα μεμονωμένα γυαλιά;

Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι φτιαγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όρασης σε όλες τις αποστάσεις (μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή) εξασφαλίζοντας αφενός φυσιολογική όραση όπως όταν δεν είχε προκύψει ακόμα η πρεσβυωπία και αφετέρου την φυσιολογική εξέλιξη της πρεσβυωπίας και της καλής μακρινής όρασης.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μεμονωμένα γυαλιά που καλύπτουν μία και μόνο, συγκεκριμένη απόσταση (φερ’ ειπείν, κοντινή), ξεχνούν να βγάλουν τα γυαλιά αυτά και να φορέσουν κάποιο άλλο ζευγάρι το οποίο είναι κατάλληλο για άλλη απόσταση (για παράδειγμα, μακρινή). Με αυτό τον τρόπο, όμως, δημιουργούνται προβλήματα όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, γίνεται κατανοητό πως σαφώς και είναι προτιμότερη η χρήση ενός και μόνου ζεύγους γυαλιών, των πολυεστιακών.

Τι κόστος έχουν τα πολυεστιακά γυαλιά;

Το κόστος εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

 • Το είδος της πάθησης (διαθλαστική ανωμαλία). Όσο μεγαλύτερη είναι η διαθλαστική ανωμαλία (υψηλή αμετρωπία) τόσο πιο ακριβά κοστίζουν τα γυαλιά εξαιτίας του δείκτη διαθλάσεως, ώστε αυτά να είναι λεπτότερα και να έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, σε χαμηλές αμετρωπίες το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
 • Τον τύπο και τη γενιά του πολυεστιακού φακού. Για παράδειγμα, η επιλογή πολυεστιακών φακών τελευταίας γενιάς αυξάνει το κόστος. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως αν ληφθούν και αναλυθούν σωστά από τον οπτικό οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τύποι πολυεστιακών γυαλιών με καλή απόδοση και σωστό αποτέλεσμα.
 • Την τιμή του σκελετού που θα επιλεχθεί.

 Είναι ακριβά τα πολυεστιακά γυαλιά;

Αν σκεφτεί κανείς ότι με ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιά κάποιος μπορεί να βλέπει σε όλες τις αποστάσεις, ενώ για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον 2 ή και 3 διαφορετικά ζευγάρια, σε συνδυασμό με την κίνηση του «βάζω-βγάζω γυαλιά», τα πολυεστιακά σαφώς και συμφέρουν. Για την ακρίβεια, το κόστος των πολυεστιακών γυαλιών σε σχέση με τα μεμονωμένα ζευγάρια, πιθανώς να είναι το ίδιο ή και μικρότερο, ανάλογα με το είδος και τον τύπο των πολυεστιακών φακών που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

Μετά από πόσο καιρό θα πρέπει να τα αλλάξω;

Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση η οποία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, σε ηλικίες από 40 έως και 60-65 ετών. Ξεκινάει με +0,50 βαθμούς («διοπτρίες») περίπου και φτάνει σε φυσιολογικές περιπτώσεις μέχρι +2,50 βαθμούς στην ηλικία των 60-65 ετών. Από 40 έως 50 χρονών, χρειάζεται αλλαγή γυαλιών κάθε 2-3 χρόνια. Μετά την ηλικία των 50, η αλλαγή αυτή γίνεται περίπου κάθε 4 χρόνια.

Θα πρέπει να φοράω συνέχεια τα πολυεστιακά γυαλιά;

Εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της διαθλαστικής ανωμαλίας που έχετε. Σε υψηλά νούμερα αμετρωπίας για μακριά (μυωπία, αστιγματισμός και υπερμετρωπία), συνίσταται η συνεχής χρήση των πολυεστιακών γυαλιών για καλύτερη όραση σε όλες τις αποστάσεις. Εάν πάλι αντιμετωπίζετε πρόβλημα αποκλειστικά στην κοντινή όραση (πρεσβυωπία), τότε τα πολυεστιακά γυαλιά τα χρησιμοποιείτε μόνο για διάβασμα, για χρήση γραφείου κ.α..

Χρειάζεται να κάνω κάτι συγκεκριμένο προκειμένου να τα συνηθίσω;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες του οπτικού σας και από την πρώτη κιόλας μέρα θα είστε σε θέση να τα χρησιμοποιείτε.
Οι πελάτες του Οπτικού Οίκου Βαρδαβάς, οι οποίοι έχουν φτιάξει πολυεστιακά γυαλιά και είναι ήδη χρήστες γυαλιών για μακρινή όραση (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό), δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην προσαρμογή και, μάλιστα, σχεδόν όλοι φεύγουν από το κατάστημά μας φορώντας τα πολυεστιακά τους γυαλιά.

Από ποια ηλικία μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πολυεστιακά γυαλιά;

Σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, η ηλικία που συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται η πρεσβυωπία είναι μετά τα 40. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ακριβής στιγμή εμφάνισης της πρεσβυωπίας για τον καθένα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν χρησιμοποιούσε γυαλιά για μακριά ή όχι. Σε εκείνους που έχουν μυωπία ή μυωπικό αστιγματισμό, η πρεσβυωπία αρχίζει να εκδηλώνεται αργότερα, ενώ σε αυτούς που έχουν υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία εμφανίζεται νωρίτερα. Άρα, η «κατάλληλη ηλικία» για τη χρήση πολυεστιακών γυαλιών εξαρτάται άμεσα από τη στιγμή εμφάνισης της πρεσβυωπίας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή πολυεστιακών γυαλιών;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή πολυεστιακών γυαλιών είναι οι εξής:

 • Ο βαθμός της αμετρωπίας για μακριά και για κοντά.
 • Το επάγγελμα.
 • Οι καθημερινές δραστηριότητες του χρήστη και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (για παράδειγμα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets κλπ).

Ο σκελετός που θα επιλέξω θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος;

Ο σωστός σκελετός για τα πολυεστιακά γυαλιά οφείλει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά το μέγεθος του σε συνάρτηση με τη διακορική απόσταση, την αμετρωπία αλλά και το επάγγελμα του χρήστη ώστε να έχουμε ένα σωστό οπτικό πεδίο για όλες τις αποστάσεις.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου σκελετού παίζει η άψογη εφαρμογή του ειδικότερα δε στην περιοχή της μύτης, ώστε να αποφευχθούν οι αυξομειώσεις στην απόσταση του σκελετού από τα μάτια. Δεδομένης της μεγάλης εξέλιξης της τεχνολογίας των πολυεστιακών γυαλιών, πλέον μπορούμε να επιλέγουμε και στενότερους σκελετούς που παλαιότερα δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Γιατί να επιλέξω τον Οπτικό Οίκο Βαρδαβάς για τα πολυεστιακά μου;

Ο Οπτικός Οίκος Βαρδαβάς φημίζεται πανελλαδικά για την αποτελεσματική και εγγυημένη εκτέλεση των πολυεστιακών γυαλιών και σας διαβεβαιώνει πως με τα σωστά πολυεστιακά γυαλιά δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα. Η σωστή κατασκευή των πολυεστιακών γυαλιών στον Οπτικό Οίκο Βαρδαβάς αποτελεί απόρροια βαθειάς επιστημονικής γνώσης και πολύχρονης επαγγελματικής εμπειρίας. Η διαφορά μας έγκειται στους εξής βασικούς παράγοντες:

 • Στη συνεργασία με το Οφθαλμολογικό Κέντρο Διαύγεια, χάρη στην οποία μπορείτε να συνδυάσετε την οφθαλμολογική εξέταση για τη συνταγογράφηση των γυαλιών σας με την αγορά τους.
 • Στην σωστή κατασκευή των πολυεστιακών γυαλιών από τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, οι οποίοι θα κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του ιδανικού σκελετού.
 • Στη χρησιμοποίηση πολυεστιακών φακών μόνο από κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως, οι οποίες διαθέτουν τους πιο σύγχρονους και τελευταίας γενιάς φακούς.
 • Στη σωστή και πλήρη ενημέρωση του χρήστη, παρέχοντάς του τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να χρειάζεται εν τέλει ένα στάδιο προσαρμογής μόλις 3 ημερών.